Stejlgabet

Stejlgabet - til fods eller i bil

Distance: 700 meter
Højdeforskel: 20 meter
Sværhedsgrad: Let
Varighed: Fra 30 minutter til flere timer
Praktisk info: Camping ikke tilladt

Stejlgabet er navnet på vejen mellem Dokkedal by og den store offentlige P-plads med adgang til molen og badebroen – og offentlige toiletter. Pladsen er et yndet udflugtsmål for søndagsturen i bil med kaffe og kage, der han nydes ved et af de faste bord-bænke sæt.

Vejen var tidligere adgangsvejen for fiskerne, der havde deres stejleplads – dvs. tørreplads for fiskeredskaber – ud mod kysten. En bygning ved P-pladsen, opført til formålet, er nu indrettet som museum med plancher, der giver et godt indtryk af kystfiskeriets historie og fuglelivet i området. Bygningen blev for nylig forlænget lidt med overdækket grillplads til fri afbenyttelse, og de er også offentlige toiletter.

Der er ingen asfalt og kantsten på P-pladsen, der alene er et græsareal med plads til 50+ biler, og den er også populær blandt  autocampere og udøvere af diverse sportsaktiviteter. Pladsen er det centrale udgangspunkt for traveture i bakkerne både mod nord og syd i indhegningen med græssende kvier om sommeren. Der er adgang via en klaplåge, og der er flere klaplåger rundt i indhegningen af det store område med Gulhøj med 360 graders udsigt.

De fleste gæster vælger den bekvemme tur i bil fra Stejlgabets vestlige ende ved Mulbjerg Kro. Men det er også en mulighed at parkere bilen og spadsere ned til vandet – og eventuelt returnere til det lokale ‘vandhul’ – kroen, hvis turen i bakkerne har givet mere appetit – og madpakken ligger derhjemme!

Fint badevand

Hvis man kommer ved lavvande er der rigtigt gode bademuligheder, fra 1. revle for enden af badebroen. Og så godt som altid er badevandskvaliteten helt i top – se her den seneste rapport fra Aalborg Kommune, der udtager badevandsprøver hele sommeren.

P-pladsen er også et populært udgangspunkt for paraglidere, der med en østlig vind har den perfekte startplads fra Gulhøj. Om sommeren besøges bakkerne ofte af tyske og schweiziske paraglidere, der tager et par uger i Danmark – undertiden med elever, der kan glæde sig over det bløde græs helt uden træer og hårde forhindringer.

Når vinden kommer op i nærheden af kuling – helst fra nord eller syd – tropper de hårdføre surfere og kitesurfere op og giver en imponerende opvisning mens de suser af sted på det lave vand på begge sider af molen.