Kartofler og vildmosen

Vildmosekartofler - og vildmosekartofler...

Da kartoflen kom fra Sydamerika til Europa fandt den ret hurtigt udbredelse blandt de fattigste bønder med den dårligste jord. I Danmark er den især kendt fra opdyrkningen af den jyske hede efter tabet af Slesvig-Holsten i krigen i 1864.

Men også i og omkring Lille Vildmose var dyrkning af kartofler i den sidste del af 1800-tallet var en gevinst for landbruget på de sandede jorder – og så gav optagningen arbejde til husmandskoner og børn.

Indtil for nylig dyrkedes ca. 1000 hektar i de to nordjyske vildmoser, og i Lille Vildmose er det vest og sydvest for Dokkedal – i kilometerlange, lige rækker – ikke på sand- men på spagnumbund. Og besøgende kan det meste af året købe en pose med kartofler med hjem fra flere boder med selvbetjening i vejkanten.

Så kunne man måske tro, at der er tale om Vildmosekartofler, men det er lidt mere kompliceret end som så. Kartofler, der sælges i COOP/Brugsen med betegnelsen ‘Vildmosekartofler’ stammer fra Store Vildmose, altså den ‘lille’ vildmose nord for Limfjorden. Kartofler i Bilka/Føtex/Salling m.v. kommer fra Lille Vildmose.

Kartoffelavlerne i Store Vildmose forsøgte i 2012 at få eneret på betegnelsen Vildmosekartofler, der alene skulle dyrkes i dette område i Store Vildmose. Planen slog dog fejl

Vildmosekartofler er altså ikke en bestemt sort, men alene en kombination af metode og dyrkningsforhold.

Indtil for nylig avledes i alt ca. 21.000 tons vildmosekartofler (færdigvarer) pr. år, hvilket genererer en årlig total omsætning på ca. 110 mio. kr. Vildmosekartoflen sælges lokalt, regionalt og nationalt, ligesom der er eksport til bl. a. Norge af dette højværdiprodukt.

Illustrationen herover er hentet fra en ansøgning fra 2012 fra Kartoffelavlerlauget i Store Vildmose om certificering af varemærket, hvor man kan læse følgende:
Når Vildmose Kartofler præsenteres i emballage, skal hver engros- og detailemballage være forsynet med følgende oplysninger, som skal være læselige, synlige udefra, og som ikke kan udvaskes:
a. Identifikation: Vildmose Kartofler. Navn og adresse på avler og pakkeri.
b. Logo for BGB
c. Produktets art : Spisekartofler i klasse 1 / Nye
d. Produktets oprindelse: Danmark, Store Vildmose
Ved salg i løsvægt skal BGB- logoet samt navn og adresse på avler og pakkeri være synligt.

Klik på kortet eller følge linket her for at se hele beskrivelsen. (.pdf).

Vildmosekartofler fra den lokale DagliBrugsen i Mou. Det fremgår, at kartoflerne kommer fa Store Vildmose

Kartoffelfestival i Dokkedal 2012

Store Vildmose fører sig – i lighed med en række andre steder i Danmark – frem med en årlig kartoffelfestival – med diverse lovprisning af kartoflen.

Dokkedal står dog ikke tilbage for nogen, og selv om der ikke er en årlig festival, satte byen sig selv på verdenskortet i 2012. Det skete med intet mindre end verdens længste roterende kartoffelgrill  40 meter og 30 centimeter.

Byen havde til lejligheden udnyttet sit tekniske forspring til Store Vildmose, der ikke kan mønstre et aktivt, arbejdende værksted med adskillige eksperter med en baggrund i de sorte fag: Remisen. Det var folkene fra værkstedet, der havde konstrueret det ganske opsigtsvækkende scenarie.

Se billederne herunder fra den store dag i sommeren 2012.

Den lange kartoffelgrill imponerer - se indslag fra TV2 Nord / klik på billedet.
Sild, Salt og Kartoffelfestivalens arrangører forsøgte at sætte en verdensrekord; verdens længste roterende gril. Ide´en til forsøget kom fra kokken Lars Jeppesen. Klik på billedet og se opmålingen...

Nye trusler mod kartofler fra vildmosen

Mørke skyer trækker dog ind over produktionen af kartofler fra begge vildmoser, uanset hvad de kaldes. Allerede for en del år siden var miljøorganisationer ude med riven efter såvel kartofler som andre afgrøder dyrket på såkaldt lavbundsjord.

Den nye udvikling er en udløber af det omfattende politiske landbrugsforlig i efteråret 2021, som sigter på at tage 100.000 hektar lavbundsjord ud af drift i de kommende år.

Indtil videre forbliver fremtiden for vildmosekartoflerne uvis. Det er først i 2023, at ekspertgruppen skal komme med konkrete bud på, hvordan ambitionerne bliver til virkelighed, og der er endnu ikke blevet fastlagt præcis, hvilke 100.000 hektarer der skal udtages.

I Store Vildmose har nogle af avlerne dog allerede set skriften på væggen, men indtil videre er de endelige konsekvenser – også for Lille Vildmose – uafklaret.