Vagten – Målepunkt af 1. Orden
Dokkedals 'hemmelige' seværdighed helt i top
Den gør ikke meget væsen af sig – den firkantede sten på det højeste punkt i Mulbjerge – også kendt som Vagten med sine 48 meter over havet. Der er ingen forklarende infotavler, og de fleste besøgende går nok hurtigt forbi og tænker, at stenen nok er sat for at markere det høje punkt.
I virkeligheden gemmer stenen en ualmindeligt spændende historie om noget af det mest fundamentale i Danmark – ja faktisk i hele verden: Nemlig opmåling af landet og hvad deraf følger – fra veje og jernbaner til præcis angivelse ejendomme og matrikler. Man kan med rimelighed fastslå, at hele det moderne samfund ville være i uføre uden præcis og korrekt opmåling.
Så der er altså gode grunde til lige at standse op ved den nøje udhuggede sten helt i top på Mulbjerge.
Stenen er et såkaldt postament, og den blev sat op allerede i 1867, da der blev opsat en lille snes sten med samme formål i hele landet. Siden kom mange flere til, så der i 1930erne var over 330.
Stenen er rent teknisk en trianguleringsstation , også kendt som et trigonometrisk punkt.
Stationen i Dokkedal er en af disse i dette basale ordensnet. Øverst på stenen ses et lille hul med et lille stykke messing, der er beregnet til at montere måleinstrumenter, som med høj præcision kunne måle blandt andet vinkler til andre stationer, som var synlige og med i netværket. I sidste ende er det en videnskabelig, matematisk disciplin med tråde helt tilbage til antikken.
Måleinstrumenterne er selvsagt blevet langt mere avancerede, men nogle af dem har fortsat lighed med dem, som moderne landmålere anvender i dag.
De gamle postamenter har i dag udtjent deres rolle, overhalet af GPS og andet grej, som kan måle afstanden til Månen med millimeters nøjagtighed.
På dette luftfoto fra 1955 ses postamentet på toppen bag pavillonen, der brændte i 1969. Der er frit udsyn til alle sider
Hent mere information:
Selv om de fleste i dag næppe løfter et øjenbryn, når de ser et postament, så er der en del entusiaster, der har dyrket deres passion for den spændende historie, og endda kombineret den med kendskab til landet og masser af ture i landskabet – læs meget mere på hjemmesiden frisker.dk/Postamenter.
En anden særdeles informativ hjemmeside kommer fra Sammenslutningen af Danske Postamentsøgere, der ligeledes har en imponerende samling af kortmateriale.
Om hele den videnskabelige baggrund og historie kan anbefales denne wiki-artikel.