Guldhøj

Guldhøj - de sydlige Mulbjerge

Distance: 1-4 kilometer
Højdeforskel: 35 meter
Sværhedsgrad: Moderat
Varighed: Fra 45 minutter til et par timer
Praktisk info: Camping ikke tilladt. Husk kikkert

Guldhøj er med sine 43 meter det højeste punkt i den sydlige del af Mulbjerge. Området er fredet og ejes primært af Aage V. Jensens Fonde. Det er indhegnet, men der er adgang via klaplåger fra såvel P-pladsen ved Stejlgabet som en P-plads ved Kystvej lige over for Møllesøvej – vejen til Vildmosen.

Fra begge sider kan bakkerne ‘bestiges’ via et utal af stier – fritidssko kan anbefales, idet turen på bakken ikke er velegnet får dårligt gående. Det skal dog ikke forhindre nogen i at gå langs den østlige side mellem bakken og strandengen, der er ganske flad.

Hvis man klare opturen er det så at sige en klar optur, i overført betydning. På en klar dag er udsigten intet mindre end enestående. Der er helt frit 360 grader, og selv om 43 meter ikke er Mount Everest, så er det lidt som at stå på toppen af verden.

Mod syd ses kysten mod Djursland, indsejlingen til Mariager Fjord og de markante vindmøller ved Overgård. Lidt længere ude anes toppen af Samsø, og mod øst er der som regel et eller flere skibe på vej ud eller ind i Østersøen. Hvis kikkerten ikke rækker, kan man måske finde fartøjet her.

Mod nord er der udsigt til indsejlingen til Limfjorden og Hals med kirketårnet og isbryderne, og til de nordlige Mulbjerge. Mod nordvest ses Aalborg med skorstenene ved Portland.

Mod vest åbner hele Lille Vildmose sig med det hvide Kongerslev Kalk og Kællingbjerg – forposten på den gamle kyst kort efter istiden. Den kæmpestore højmose har en enestående natur. Mosens flade landskab er en kontrast til bakkelandet mod vest og Mulbjerge.

Hvis man hæver blikket øst- og nordover, ses ofte rutefly fra København, der typisk har indflyvning her, mens den lidt mere støjende udflyvning mest er lidt vest for Dokkedal.

Når man er mæt af indtryk fra det fjerne, er der måske tid til at nyde områdets flora og fauna. Landskabsplejen forestås primært af en snes græssende kvier i sommerperioden.

Flora

Forårsfloraen i bakkerne er typisk for sandmuldet jord. Både opret og nikkende kobjælde findes stadig i antal. Desuden findes vår-ærenpris , lyng-star m.fl. I sensommeren blomstrer tætblomstret hindebæger (violet farve) flere steder i strandengen. Også den lille liden tusindgylden med lyserøde blomster kan findes flere steder. Nord for Stejlgabet er der en god egeskov med mange liljekonvaller . Bakkerne syd for Stejlgabet er præget af sand-hjælme , blodrød storkenæb og smalbladet klokke.

Dyreliv