Margueritruten

Margueritruten - Danmark dejligst set i bil

Distance: 4218 kilometer – 20-25 km omkring Dokkedal
Højdeforskel: 20 meter
Sværhedsgrad: Let
Varighed:  1 time – flere uger

Alle (natur)veje fører til Dokkedal.

Dokkedal er den eneste by i Europa, der kan bryste sig af af være knudepunkt for alle naturens hovedveje. Der er noget for vandrere, cyklister og bilister – uanset om man følger Nordsøstien, Nordsøruten, Østkystruten eller Margueritruten kommer man igennem Dokkedal, før eller siden.

Her skal det handle om Margueritruten – en bilrute, der blev indviet i 1991. Ruten blev, som en hyldest til Dronning Margrethe II, navngivet efter dronningen, og symbolet for ruten er inspireret af det smykke, som dronningens mor, Ingrid, fik lavet til sit bryllup med den senere kong Frederik IX i 1935.

Dette vejskilt er kendt og elsket - og det kan ses ved alle de naturskønne veje i Danmark

Langs den jyske højderyg fra Aalborg i nord gennem Himmerland hvor man bl.a. kan opleve Lille Vildmose, som er Nordvesteuropas største højmose, Kronjylland hvor man bl.a. kan opleve Nationalpark Mols Bjerge, videre til smilets by Århus, gennem Søhøjlandet med de mange søer, kuperet terræn og store skove, til Fredericia i syd. Rold skov og Rebild bakker med alle de store kilder er nok også en sang værd.

Margueritruten er markeret med et firkantet skilt, der på brun baggrund viser en gul-hvid marguerit. Ruten er overalt tilgængelig for biler og motorcyklister, men mange steder følger den meget smalle landeveje, der ikke er velegnet for busser og campingvogne. Kun undtagelsesvist, nemlig på strækningen over Storebæltsbroen, følgen den motorvejen. Da ruten mange steder følger små og mindrebefærdede veje, er store dele af den også velegnet for cyklister.

Ved Dokkedal følger den da også strækningen fra Egense og til Lille Vildmose – ligesom vandre- og cykelruterne.

Den er lidt kringlet på strækningen mellem den nye Birkesø og Toftesø mod Bælum, men den slags er der jo hjælp for i vore dage.

Hent eventuelt et detaljeret kort eller ruten til GPS her på Naturstyrelsens hjemmeside.

Læs også flere fakta om ruten hos Wikipedia.