Bjørnekloens overmand

Hele sommeren er en snes gutefår på 'arbejde' på en mark ved Strebæk fra de lokale fåreavlere fra Vildmoselam, Gert og Hanna Leifsdóttir Andersen, der også driver en gårdbutik lidt nord for byen. Fårene går først i krig med de spæde skud fra bjørnekloen, og først derefter græsset. Foto: Poul Nymark

Vildmosefår i krig med kæmpe bjørneklo

Mens store dele af  Lille Vildmose er i gang med milliondyre projekter med naturopretning ved hjælp af dyr fra nær og fjern – såkaldt rewilding – har et noget mindre projekt med samme formål i udkanten af selve Dokkedal by  siden 2018 været en klar succes – dog i noget mindre skala.

I byens vestlige udkant løber et af de naturlige vandløb fra før afvandingen af Lille Vildmose, Strebæk. Den er dog langt fra fordums storhed, og nu er den faktisk tør i perioder om sommeren. Men det er stadig et fugtigt område, med nogle vandhuller, der delvis stammer fra nogle små parceller, hvor husejerne i Dokkedal tidligere hentede ler, som skulle bruges til vedligehold af de lerklinede huse. Siden var hullerne mere eller mindre vokset til med buske og træer.

Den første sommer i 2018 stod hundredvis af bjørneklo meterhøje, inden fårene blev sat ind. På billedet ses resterne - efter at fårene har ædt alle blade og skud (Foto: Hanna Leifsdóttir Andersen)

Men i de senere år havde den invasive bjørneklo fået godt fat, og dermed et problem for Aalborg Kommune, der siden 2016 har været omfattet af en indsatsplan for bekæmpelse af
kæmpebjørneklo.

Kommunen gik derfor i 2016 og 2017 i gang med en registrering af forekomsterne af kæmpe
bjørneklo. Denne registrering viste, at der sammenlagt er et areal med kæmpe bjørneklo på over 200 hektar. Heraf ejer/administrerer By- og Landskabsforvaltningen ca. 75 procent.

I Dokkedal ejede kommunen allerede en del af det område, der efterhånden var overtaget af bjørneklo. Derfor blev projektet sat i værk – med offentlig høring af naboerne og så videre.

I det tidlige forår blev området indhegnet, forsynet med flere klaplåger af den slags, der også findes i Mulbjerge. Samtidig blev vandhullet renset op med en gravko. Bjørnekloen stod faktisk meterhøj, da de lokale gutefår blev lukket ind i indhegningen. Den lokale skepsis var til at tage og føle på…

I løbet af et par uger var kom der syn for sagn – al skepsis var helt forfejlet. Det viste sig, at fårene mere eller mindre betragter de grønne skud fra bjørneklo som en slikbutik – alt var væk. Tilbage stod de hårde stængler, som ikke kunne overleve uden blade og skud.

Aalborg kommune er fortsat i gang med bekæmpelsen af bjørneklo mange andre steder – herunder med hjælp fra de effektive får.