Det gamle fiskerleje
Det gamle fiskerleje
Distance: 1,3 kilometer
Højdeforskel: 20 meter
Sværhedsgrad: Let
Varighed: 1-1½ time
Praktisk info: Turister er velkomne, dog ikke i bil
Det gamle fiskerleje, Fiskernes tørreplads eller Dokkedal Bådelaug. Den lille klynge af hvidkalkede huse lidt syd for P-pladsen ved Stejlgabet har flere navne, men de fleste besøgende er enige om, at de er ualmindeligt maleriske og med en udsøgt god beliggenhed efter dagens standard med havudsigt.
Det var for såvidt også havudsigten, der var afgørende da det første hus blev bygget i 1919. På den tid var der stadig godt gang i fiskeriet med ruser og bundgarn med mindre joller, der kunne forcere det lavvandede område nogle hundrede meter ud for husene over første revle, hvor der var mere vand. Det var selvsagt lettest ved højvande, idet vandstanden dengang som i dag svinger en god halv meter to gange i døgnet.
Fiskerne benyttede husene til at opbevare redskaber, idet ruser og garn dengang før nylon var opfundet skulle tørres efter hver fisketur. Desuden skulle de tjæres med jævne mellemrum, og der var således en tjærekedel på stedet. Efter mange års fravær kan en tjærekedel nu igen ses – den er dog mest til pynt.
Gennem de godt 100 år siden etableringen er sket en række forandringer, og indtil den første fredning i 1948 var der frit slag. Dengang var der stadig godt gang i bundgarnsfiskeriet, og selv om det ebbede ud for flere årtier siden, er det nyeste af husene er faktisk fra 1986 – den dispensation havde man nok ikke fået i dag!
I dag er husene i privat eje, enkelte på lejet grund. De er organiseret i Dokkedal Bådelaug, som varetager ejernes interesser over for diverse myndigheder – herunder ikke mindst fredningsmyndighederne.
Som privat ejendom er det faktiske muligt at sælge og købe et hus, men de fleste er gået i arv til efterkommere af de gamle fiskere, der efterhånden ikke længere anvender husene til det oprindelige formål. De er derimod et yndet udflugtsmål idet indretningen er noget rustik. Der er ingen el, og det er ikke tilladt at overnatte.
Men stedet er nær ideelt til grill en lun sommeraften, og det gælder da især Skt. Hansaften, hvor de lokale møder talstærkt op, synger og hygger sig et par timer, mens bålet tændes kun et halvt hundrede meter fra fiskerhusene.
Husene ligger i det store 144 hektar fredede Mulbjerge, hvoraf den sydlige, græsklædte del af bjergene næsten helt ejes helt af Aage V. Jensens fonde. Men fiskerhusene udgør altså en lille, privatejet ø, som i mange år var noget mindre organiseret med uden de officielle registreringer og matrikler som de fleste andre steder.
I de senere år har myndighederne dog fået godt styr på sagerne, herunder de mulige miljøproblemer, der hørte med mange tjærepladser på egnen – se denne rapport fra lige før årtusindeskiftet.