Nordsøruten
Nordsøruten - verdens længste cykelrute
Distance: 5942 kilometer – 20-25 km omkring Dokkedal
Højdeforskel: 20 meter
Sværhedsgrad: Moderat
Varighed: 1 time – flere uger
Alle (natur)veje fører til Dokkedal.
Dokkedal er den eneste by i Europa, der kan bryste sig af af være knudepunkt for alle naturens hovedveje. Der er noget for vandrere, cyklister og bilister – uanset om man følger Nordsøstien, Nordsøruten, Østkystruten eller Margueritruten kommer man igennem Dokkedal, før eller siden.
Her skal det handle om Nordsøruten, der er verdens længste cykelrute. Nordsøruten er et resultat af godt internationalt samarbejde og guider cyklister gennem syv lande hele vejen rundt om Nordsøen
Nordsøruten (The North Sea Cycle Route) er verdens længste sammenhængende cykelrute og blev etableret i 2001 som et internationalt samarbejdsprojekt. På sin vej rundt om Nordsøen går Nordsøruten gennem otte lande: Belgien, Holland, Tyskland, Danmarks, Sverige, Norge, England og Skotland.
Faktisk er de internationale beskrivelser ikke helt opdateret på ruten omkring Dokkedal, helt præcist ved den nye Birkesø i Lille Vildmose. Her kunne man indtil 2018 cykle ad Birkesøvej – en grusvej fra Lille Vildmosecentret til Tofte Mose udsigtstårnet. Men nu dækker søen en del af vejen, og derfor kan det anbefales at cykle til udkigspavillonen ved Birkesø og følge den nye sti på dæmningen øst for søen til Vildmosevej. Nogle hundrede meter mod vest ad Vildmosevej kan man dreje ind mod Tofte Sø og her igen finde Birkesøvej mod Kongstedlund ad den ‘gamle’ rute.
Der er også en ny sti syd om Birkesø til Tofte Sø, men den kan være lidt vanskelig at passere på cykel.
Skiltning og hjemmeside
Nordsøruten er skiltet og en fælles hjemmeside hjælper cyklisterne med turplanlægningen: Klik på kortet øverst, eller her:
Sådan formidles Nordsøruten til cyklister
779 km i Danmark
I Danmark løber ruten ad Vestkystruten fra Tønder langs vestkysten til Frederikshavn og videre langs østkysten til Grenå, i alt 779 km. På den danske del byder Nordsøruten på oplevelse af forskellige kystlandskaber fra strande til klipper, bade- og campingliv samt fiskerkultur før og nu.