Historie

Lokomotiv får nyt liv på Remisen

Facebook
LinkedIn

Fra skrot til slot - a la Remisen i Dokkedal

Fra skrot til slot er en meget populær TV-genre, og i Dokkedal har en særlig variant netop set dagens lys. I hvert fald levede Remisens nye stjerneskud i samlingen rigeligt op til betegnelsen ‘skrot’, da det blev hentet hjem fra Brønderslev for nogle år siden. Efter flere års arbejde og 1000+ timer på værkstedet var det ‘nye slot’  endelig klar til at køre en æresrunde på den lokale bane  – endda med prominente folk om bord.

Skrot er ikke for meget sagt. Sådan så Remisens 'nye' lokomotiv - J.W.E.086 - ud da det ankom til Dokkedal - efter 28 år ude i kulden ved Brønderslev. Nu er det kommet til ære og værdighed
Rådmand Jan Nymark Thaysen, Aalborg, klar til den første runde med JWE-lokomotivet

Fra skrot til slot er en meget populær TV-genre, og i Dokkedal har en særlig variant netop set dagens lys. I hvert fald levede Remisens nye stjerneskud i samlingen rigeligt op til betegnelsen ‘skrot’, da den blev hentet hjem fra Brønderslev for nogle år siden. Efter flere års arbejde og 1000+ timer på værkstedet var det ‘nye slot’  endelig klar til at køre en æresrunde på den lokale bane  – endda med prominente folk om bord.

Stumperne af JWE lokomotivet har faktisk været i Dokkedal flere år, men det var på sin vis kørt ind på et sidespor indtil for fire år siden, da Remisen kunne præsentere Kastrup lokomotivet med hornmusik og stor festivitas.

Musikken manglede, men ellers var alle mand af huse og med til at bevidne den nye maskines jomfrutur i de nye klæder og omgivelser. Med taler og  præsentation af en ny film om arbejdet.

Faktisk var JWE klar til at køre allerede for et lille år siden, men corona har sat markeringen lidt på stand by. Det gav så plads til en dobbelt markering, idet ‘bisserne’ i løbet af sommeren har bygget en helt ny lagerbygning på vestsiden af Remisevej.

Oldermand Kjeld Sørensen fortalte om den store indsats, og sendte en særlig tak til Velux Fonden, der har bidraget med 85.000 kr. til restaureringen af lokomotivet. På samme vis takkede han repræsentanter for LaCour Fonden, der har tætte bånd til Pindstrup Mosebrug, for en støtte på 20.000 kr. til byggeriet af den nye og stærkt tiltrængte lagerbygning.

Gæsterne blev desuden forkælet med en ny film på knap 25 minutter lavet af Hans Flou om arbejdet med JWE-lokomotivet.

Om Jens Willemoes efterfølgers Maskinfabrik i Esbjerg. Willemoes-fabrikken (JWE) i Esbjerg har siden fabrikationen af motorlokomotiver blev indledt i 1930erne bygget omkring 110 lokomotiver til de danske industribaner. JWE leverede hovedparten af sine lokomotiver til de engang så talrige teglværker. Fabrikken producerede i forvejen teglværksmaskiner af enhver slags og man var således i kontakt med et købedygtigt marked for sine motorlokomotiver. Udseendet på JWE-Lokomotiverne var meget karakteristisk med bladfjedre, primitivt kølergitter og store, støbte pufferplanker. Lokomotiverne blev leveret i flere typer og vægtklasser fra ca. 3½ til 5 tons alt efter den mængde ar ballast, maskinen var udrustet med. Ved leveringen var alle maskinerne udstyret med -ford motorer.

Det er uvist, hvornår fabrikken ophørte med produktionen af motorlokomotiver, men det formodes at være i slutningen af '40erne. Fabrikken skiftede senere navn til Helligsøes Maskinfabrik. I dag findes der formentlig 7 lokomotiver, der alle er i privat eje. Det sidste blev fundet i Koldmosen ved Pandrup i Vendsyssel i 1985 og er nu opstillet samme sted ved en rasteplads.

Snoren klippes og lokomotivet kører første tur - klik på billedet og se turen