Landmænd ved Dokkedal sælger store arealer til staten
Staten køber 400 hektar ved Dokkedal
Et lille århundredes eksperiment med statsligt tilskud til opdyrkning af Lille Vildmose tager i denne tid en ny drejning, idet staten investerer betydelige millionbeløb i at opkøbe de samme arealer for at give dem tilbage til naturen.
Siden tidligt i 2022 har Landbrugsstyrelsen under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri købt et landbrug og en del af jorden fra et andet, og netop nu er den tredje handel med områdets største, private jordejere, Pia og Kim Hjort Christensen, ved at falde endeligt på plads. Denne handel alene omfatter en række ejendomme og 300 hektar jord, som bringer det samlede salg til staten den senere tid op over 400 hektar.
Til sammenligning er den ‘nye’ Birkesø, der blev genetableret i 2017, på 130 hektar.
I praksis er det Naturstyrelsens enhed i Himmerland med adresse i Rold Skov lidt syd for Skørping, der har kontakten til de lokale landmænd. Her bekræfter projektleder for klima-lavbundsprojekter og vådområdeprojekter Frederik Emil Worm styrelsens særlige interesse i det store areal mellem Birkesøvej – vejen fra Kystvej ind til Lille Vildmose Centeret – og Tofte Skov mod syd.
– Vi er ikke så langt endnu, men det er meningen, at der skal udarbejdes et projekt sammen med andre interesserede og vi skal finde ud af, hvem der vil være med, siger Frederik Emil Worm.
Det fremgår i øvrigt af andet materiale fra Naturstyrelsen, der har udbudt nogle af de allerede opkøbte arealer til forpagtning, at ‘arealerne er opkøbt til brug for et fremtidigt klima-lavbundsprojekt i Ll. Vildmose, der ejes midlertidigt af Naturstyrelsen med formål, at de senere skal vådgøres for at reducere udslip af klimagasser ved nedbrydning af tørven’.
Når Naturstyrelsen står som ejer ‘midlertidigt’ skal det forstås sådan, at styrelsen medvirker til at gennemføre klima-projekter sammen med andre , hvorefter arealerne udbydes til salg. Det handler ikke mindst om, hvor pengene til projekterne skal komme fra.
Foreløbig er en stor del af området på mange hundrede hektar mellem Tofte Skov, Kystvej og Birkesøvej, der naturligt ville indgå i et projekt med hævning af vandstanden, på private hænder. Naturstyrelsen ønsker umiddelbart ikke at kommentere, om der foregår forhandlinger om yderligere opkøb af de private arealer.
Sælger livsværket – alt eller intet
Det har været almindeligt kendt i Dokkedal-området, at staten viste interesse for jorden nord for Tofte Skov – ikke mindst efter købet af Kystvej 230 af Poul Lund Pedersen – herom senere.
Men det kommer meget tæt på Dokkedal med udsigten til at Pia og Kim Hjort Christensen også sælger. Handelen omfatter hele fem ejendomme og to jordarealer, hvoraf den ene ejendom, Kystvej 131, råder over en del af jorden klos op ad Dokkedal by.
Kystvej 131 ligger selvsagt et stykke fra det påtænkte vådområde nord for Tofte Skov, men der en god grund til, at ejendommen er med i handelen.
– Det har lidt været alt eller intet. Vi sælger alle ejendommene eller ingen, så vi kan komme videre, siger Kim Hjort Christensen om salget af livsværket, som han i sin tid overtog fra sine forældre – der i øvrigt bor en af de øvrige ejendomme på Birkesøvej.
Umiddelbart bliver Pia og Kim boende til høsten er overstået omkring 1. november, men herefter er fremtiden uvis.
Ejendommene drives fra Møllesø 19 med 120 hektar jord i tre kilometerlange marker. Naboejendommen nr. 17 har kun et lille jordstykke, men indgår i driften med ganske store udbygninger til behandling og opbevaring af Vildmosekartofler. Kim Hjort Christensen er således Lille Vildmoses største kartoffelavler med en årlig produktion fra ca. 70 hektar.
Det er sandsynligvis arealerne fra denne ejendom, der har Naturstyrelsens særlige interesse, herunder en mark, der ligger ‘strategisk’ øst for Birkesø og grænser op til Tofte Skov, hvor der fortsat er et betydeligt areal med uberørt højmose.
Uberørt er måske ikke helt dækkende, idet vandstanden i området har været truet af udsivning til de drænede landbrugsarealer. For en halv snes år siden etableredes således en dæmning og spunsvæg med en membran, der skulle forhindre udsivningen, langs den del af Tofte Skov, der ligger tættest på Birkesø.
Også de øvrige arealer øst og vest for gårdene har dog særlig værdi for genoprettelse af vådområder, herunder muligheden for at oversvømme/vådgøre en del af det område, der udgjorde Møllesø indtil 1760’erne.
Arealet øst for ejendommene ligger klos op ad områder, der fortsat udnyttes til produktion af spagnum, der i høj grad er interessant i forbindelse med binding af kvælstof. Naturstyrelsen har for ganske nylig udgivet denne artikel om et stort projekt i Store Vildmose, som minder om forholdene i en del af Lille Vildmose.
De sidste to ejendomme, der ejes af Hjort Christensen, er Birkesøvej 3 og Birkesøvej 5. Jorden ligger godt placeret i forhold til at hæve vandstanden. Hele området er drænet med talrige kanaler, som alle ender i Hovedkanalen ved Birkesøvej.
Gæster i området har ikke kunnet undgå at lægge mærke til de kilometerlange, lige kartoffelrækker vekslende med bygmarker. For de uindviede er det ikke praktisk muligt at dyrke kartofler på det samme år flere år i træk af hensyn til diverse sygdomme.
Handelen med staten omfatter også to arealer uden bygninger. Det ene er Kystvej 179a, som ligger på vandsiden ved Kystvej umiddelbart syd for sommerhusene ved Dokkedal og næsten ud til Kattegat. Arealet anvendes primært til græsning.
Endelig hører Fællesvej 9 – et jordstykke på ca. 15 hektar – med, og hermed runder det samlede areal de 300 hektar.
Efter 56 år: Tidligere gårdbutik solgt til staten
Den første ejendom, der blev overtaget af staten i Dokkedal-området, var i realiteten Kystvej 230, der ligger smukt placeret lige nord for Tofte Skov. For mange med lokalkendskab er den måske mere kendt for at have været gårdbutik med diverse landbrugsprodukter i 28 år – indtil for en halv snes år siden.
Den hidtidige ejer, Poul Lund Pedersen, er samtidig et meget kendt ansigt i Dokkedal og har været aktiv i årtier – ikke mindst til fordel for unge mennesker. Det gælder dels spejderne, dels Dokkedal Skole, hvor Lund Pedersen faktisk var formand for bestyrelsen, da han og den øvrige bestyrelse besluttede at lukke skolen af egen drift i 1992.
– Jeg havde faktisk sat ejendommen til salg ved en mægler, da der kom en henvendelse fra Naturstyrelsen med interesse for at købe den, fortæller Poul Lund Pedersen, der glæder sig over timingen og ikke mindst handelen, der skete til den ønskede pris. Nemlig 9 mio. kr., som det fremgår af tinglysningen.
Selv om handelen faldt på plads allerede for et år siden, er der først skiftedag til april i år. Inden da består opgaven i at få ryddet op og gøre klar til at flytte til Øster Hurup, hvor Lund Pedersen har købt et parcelhus.
Han glæder sig til at flytte, selv om det er noget af en milepæl. Han kom til ejendommen i 1966, og med lidt hurtig hovedregning kan man komme frem til, at kan kun var 21 år ved overtagelsen og har boet der i 56 år.
Det betyder, at det er Naturstyrelsen, der står for driften i den kommende sæson. Her har styrelsen umiddelbart søgt en forpagter, der vil drive de 48 hektar skånsomt et år uden sprøjtning og med begrænset gødskning, og Kim Hjort Christensen har faktisk forpagtet arealet.
Birkesøvej 7: Halvdelen af jorden er solgt
Den sidste af de foreløbigt tre landmænd, der har solgt jord til Naturstyrelsen, er Aksel Hybertz Nielsen der ejer Birkesøvej 7, der indtil for nylig var en af områdets største ejendomme med over 150 hektar jord og den næststørste kartoffelavler i Lille Vildmose.
Han solgte dog allerede for godt et år siden de første 29 hektar til to købere – nemlig 20 hektar til Lille Vildmose Naturfond under Aage V. Jensen fondene umiddelbart vest for Lille Vildmose Centret, og et mindre jordstykke på 9 hektar øst for Centret til Aalborg kommune.
Senest har han solgt 40 hektar agerjord umiddelbart syd for Birkesøvej og 8 hektar eng på vandsiden af Kystvej til Naturstyrelsen.
Salget til Naturstyrelsen kom i stand efter at arealet på 48 hektar var udbudt til salg via mægler, og på den måde minder salget om handelen med Poul Lund Pedersens ejendom. Som ‘nabo’ til en kilometerlang strækning af Hovedkanalen har arealet selvsagt interesse i forbindelse med den påtænkte, såkaldte vådgøring af området.
I anden sammenhæng er de 20 hektar vest for Lille Vildmose Centret, også kendt som Spritmarken – måske mere interessant for de tusinder af gæster på centret. Marken ligger umiddelbart vest for centret langs Vildmosevej helt frem til færisten ved Birkesø.
Her fortæller Jacob Palsgaard Andersen fra Lille Vildmose Naturfond, at arealet efter de foreløbige planer også skal være mere vådt i fremtiden. Det meste af marken er inden for den oprindelige Møllesø, men umiddelbart er der alene tale om at få mere vand tilbage ved at sløjfe alle dræn og vandafledning.
Lokalt har der også har været tanker fremme om at flytte dyrehegnet fra det såkaldt lukkede område, som omfatter Birkesø, så elgene i princippet kunne gå sig en tur helt hen til Lille Vildmose Centret. Men det er altså indtil videre ønsketænkning. Umiddelbart er marken sået til med rug, som skal pine de sidste næringsstoffer ud, inden vandet får lov at blive.
Spritmarken er allerede et yndet mål for mange fugle, der samles i store flokke for at hvile og spise på turen nord- eller sydpå. Nogle af de foreløbige tanker er beskrevet i en artikel af Jan Skriver på Lille Vildmose Naturfonds hjemmeside:
Spritmarken er mejet, og havren er høstet
Aksel Hybertz Nielsen var indtil for få år siden Lille Vildmoses næststørste avler af Vildmosekartofler, som blev solgt til Danespo og senere endte i Dansk Supermarked/Salling Groups butikker. Han investerede for 6-7 år siden et større millionbeløb i 2000 kvadratmeter nye bygninger indrettet til sortering og opbevaring, herunder køling, af kartofler, der typisk leveres løbende i vinter og forår.
Det viste sig dog forgæves, da aftagerne pressede priserne så det ikke længere kunne dække de særlige omkostninger ved at dyrke kartofler på spagnum-jord. Derfor opgav Hybertz Nielsen kartoflerne helt og har siden solgt de maskiner, der blev brugt til behandling af kartoflerne.
Skjølstrup Larsen: Vi har ikke solgt
De seneste statslige opkøb er som nævnt blevet bemærket i lokalsamfundet, og her har det således heddet sig, at også den sidste mælkeproducent – Skjølstrup Larsen på Møllesøvej 22 – havde solgt til staten.
Ejendommen ligger markant placeret meget tæt på Pindstrup Mosebrugs produktion af spagnum, og derfor var det en nærliggende tanke, at også denne ejendom med 180 hektar kunne være i spil.
Det er dog kun et rygte.
– Jeg er da meget interesseret i de eventuelle planer for området, men vi har ingen kontakt med Naturstyrelsen eller andre, siger Rasmus Larsen, der overtog den store gård efter sin far, Peter Skjølstrup Larsen for kun et år siden.