Dokkedal midt i Danmarks skønneste natur
Dokkedal midt i Danmarks skønneste natur
Lille Vildmose og kyststrækningen ved Dokkedal er Danmarks største samlede naturparadis, som målt på flere måder kan måle sig med landets fem nationalparker – til den gode side.
Det er hovedkonklusionen i en videnskabelig rapport, som Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet lancerede forleden. Her giver forskerne bag rapporten de enkelte naturområder karakter efter på forskellige målepunkter, der tælles sammen i den nye Dansk Naturindikator, DNI.
Det nye koncept handler ikke kun om at benchmarke landområder for naturens nuværende tilstand, men også for arealforvalterens indsats for at sikre en effektiv og varig naturbeskyttelse og for at genoprette de naturlige processer. Ved at basere DNI på produktet af tilstand, beskyttelse og processer, sikrer vi at der gives flest point for at prioritere beskyttelse og genopretning af de mest værdifulde naturområder højere end udlægning
af ny natur, hedder det i rapporten.
– Lille Vildmose har i hvert fald noget af Danmarks bedste natur. Det er der god grund til at være stolt af, siger Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universtet, til Nordjyske.
Lille Vildmose er især godt med i sammenligningen ned nationalparkerne når man se på dyrebestanden. Her finder man både krondyr, vildsvin og elge, mens der også er bisoner på vej. Men træerne gror ikke ind i himlen, og forskerne så gerne endnu et par repræsentanter for det øvre hierarki blandt pattedyrene.
- Lille Vildmose har i hvert fald noget af Danmarks bedste natur. Det er der god grund til at være stolt af
Rasmus Ejrnæs, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universtet
Mangler ulv og bæver
Når man nu har fået bisoner ud i Tofte Skov, ville det være ret smukt, hvis man fik en bæver og en ulv, så man havde hele paletten fuld. Og det siges faktisk, at der render en ulv rundt deroppe for tiden. Det ville passe rigtigt godt med eet større rovdyr, når man har en flok store planteædere, siger Rasmus Ejrnæs.
Rapporten har fået finansiel støtte fra Aage V Jensens Naturfond.